Er ontstaat dus een nieuw raamwerk voor het (systeemgericht) vast stellen van de betrouwbaarheid van informatie. Zijn gebruikers zich daar van bewust? En is er een kwaliteitsgarantie of label dat de betrouwbaarheid welwaarborgt? Dus dat er een garantie is dat alle mogelijke controlemiddelen zijn ingezet en dat de informatie dus voldoet aan een minimum betrouwbaarheidseis?
ChatGPT
Het is nog relatief nieuw dat AI en ChatGPT gebruikt worden voor het genereren van informatie, en daarom zijn gebruikers zich niet altijd bewust van de nieuwe raamwerken die nodig zijn om de betrouwbaarheid van de informatie te waarborgen. Het is belangrijk dat organisaties die AI en ChatGPT gebruiken om informatie te genereren, transparantie bieden over de maatregelen die zij nemen om de betrouwbaarheid van de informatie te garanderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een kwaliteitsgarantie of label dat aangeeft dat de betrouwbaarheid van de informatie is gewaarborgd.
Er zijn op dit moment echter nog geen standaard kwaliteitsgaranties of labels die de betrouwbaarheid van de informatie die gegenereerd wordt door AI en ChatGPT garanderen. Dit komt mede doordat de toepassingen van AI en ChatGPT zeer divers zijn en de randvoorwaarden per toepassing kunnen verschillen. Daarnaast is het nog niet altijd eenvoudig om de betrouwbaarheid van AI-systemen te garanderen en te controleren, omdat het vaak om complexe systemen gaat die niet eenvoudig te doorgronden zijn.
Er zijn echter verschillende initiatieven gaande om een kwaliteitsgarantie of label te ontwikkelen voor AI-systemen, zoals het Europese kwaliteitslabel voor AI en de Ethical AI Certification van IEEE. Deze initiatieven hebben als doel om de transparantie en verantwoording van AI-systemen te vergroten en zo de betrouwbaarheid en ethische verantwoordelijkheid van deze systemen te waarborgen.
Totdat er echter een standaard kwaliteitsgarantie of label beschikbaar is voor AI en ChatGPT, is het belangrijk dat organisaties zelf maatregelen nemen om de betrouwbaarheid van de informatie te garanderen en hier transparant over zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het publiceren van de gebruikte data en modellen, het uitvoeren van validatietesten en het implementeren van maatregelen om de betrouwbaarheid van de gebruikte data te waarborgen.